Hét rekord, amit Raikkönen nem döntött meg amerikai győzelmével
2018. október 25. írta: blackraven18

Hét rekord, amit Raikkönen nem döntött meg amerikai győzelmével

kimi_raikkonen_f1_grand_prix_usa_cz6mjma8svtx.jpgA finn diadala nem csak váratlan volt, hanem több rekordot is száműzött vele az évkönyvekből. Az ő esetében telt el a legtöbb futam két győzelem között, 24 év után ő a legidősebb, aki futamot tudott nyerni, és több győzelme van, mint Hakkinennek.

Van több, de a wtf1-esek cikkére támaszkodva kilistáztunk nektek hét másik rekordot is, amit nem döntött meg Raikkönen.

Időben nem az ő esetében telt el a legtöbb idő két győzelem között

Ha nyersen csak a versenyek számát nézzük, akkor Raikkönen tényleg rekordtartó, előtte senki nem volt, aki 113 nagydíj után újfent győzni tudott volna. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy régebben nem is volt annyi verseny, mint amennyi ma van, vagy esetleg majd a jövőben lesz. Amiben viszont nem rekorder, az az évek száma. Ezt Riccardo Patrese tartja, aki hat év, hat hónap és 28 nap után diadalmaskodott (1983 Dél-Afrika, 1990 San Marino). A finn öt év, hét hónap és négy nap után álhatott ismét a dobogó legfelső fokára.

Nem ő a legidősebb még élő finn, aki futamgyőzelemmel büszkélkedhet

Noha 1994 óta a maga 39 évével és négy napjával ő a legidősebb, aki győzött – akkor a 41 éves Nigel Mansell nyert Ausztráliában –, de Keke Rosbergnél még nem korosabb. Amikor Raikkönen az Amerikai Nagydíjon meglátta a kockás zászlót, az idősebb Rosberg 69 éves, 10 hónapos és 15 napos volt.

Nem nyert több futamot Nico Rosbergnél

Sokan felkaphatják most a fejüket, hogy igen, de Rosberg német. Valóban, Rosberg anyukája német, és a pilóta is német színekben versenyzett. Nico Rosberg azonban kikérte magának Twitteren azt a statisztikát, amit az F1 hivatalos oldala tett közzé, mondván Raikkönen a legtöbb diadallal rendelkező finn. Hogy mi áll a német nemzetiségének „lecserélése” mögött, nem tudjuk, de az valóban igaz, hogy 23 győzelemmel tényleg több van neki, mint a Ferrari finn pilótájának.

Nem ő az első finn, aki nyerni tudott Bottas utolsó győzelme óta

Jól van, az F1-ben igen, de ha más autósport kategóriákat is megnézünk, tényleg nem. Mint ismert, Bottas még nem nyert 2018-ban, de Paavo Tonteri és Patrik Pasma a Brit F4-ben igen sőt, Heikki Kovalainen is nyert a Super GT-ben.

Nem ő az első pilóta, aki öt szezon kihagyást követően győzni tudott a Ferrarival

Raikkönen második ferraris korszaka a végéhez közeledik, de sorozatban az ötödik évet a Ferrarinál eltöltő finn végre győzni tudott. De nem csak ő volt így ezzel: Jean Alesi 1991-ben csatlakozott a vörösökhöz és csak 1995-ben tudott diadalmaskodni a csapat színeiben. De ide vehetjük Wolfgang von Tripst is, aki gyakorlatilag (ha nem számoljuk az F2-es porschés kalandjait) hat évet töltött a Ferrari kötelékében, mielőtt győzni tudott. Első versenyét 1956-ban futotta, míg első diadalát 1961-ben aratta.

Nem az első Sebastian Vettel csapattársai közül, aki nyerni tudott akkor, amikor a német negyedik helyen futott be

Sokakban felmerülhetett a kérdés Austinban, hogy ez e az első alkalom, amikor Vettel valamelyik kollégája győzni tud, miközben a német negyedik helyen végez. Meglepő, de a válasz nem. 2009-ben már megtörtént, akkor Mark Webber álhatott fel a dobogó legfelső fokára Brazíliában, miközben Vettel a negyedik pozícióban ért célba.

Nem ő az első pilóta az F1 történetben, aki két helyszínen is tudott nyerni Amerikában

Ennek két oka is van. Egyrészt Lewis Hamilton, Ayrton Senna, Keke Rosberg, Michele Alboreto, John Watson, Niki Lauda, Carlos Reutemann, Gilles Villeneuve, Nelson Piquet és Alan Jones már végrehajtotta ezt a bravúrt. Másrészt, itt jön a csavar a történetben, Raikkönen még nem nyert másik pályán az USA-ban.

 

Írta: Sleiher Dávid

Forrás: WTF1

Fotó: zimbio

A bejegyzés trackback címe:

https://formulahirek.blog.hu/api/trackback/id/tr9814321413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása